Manager terecht ontslagen vanwege drugsgebruik op bedrijfsfeestjes en buitensporig gedrag

jun 13, 2022 | Actueel, Arbeidsrecht, Uncategorized

Een voormalig manager van een Brabants zonnepanelenbedrijf is tevergeefs naar de rechter gestapt om zijn baan terug te eisen, nadat hij ontslagen werd vanwege het gebruiken van xtc en cocaïne tijdens bedrijfsevenementen. Hij was al sinds 2012 werkzaam bij zonnepanelengroothandel Natec Sunergy, waar hij sinds vorig jaar ook landenmanager voor Nederland was. De 34-jarige man verdiende daar een bruto maandsalaris van 6000 euro en daarnaast kon hij profiteren van een winstdelingsregeling en certificaten in het bedrijf.

De zaak kwam aan het rollen doordat een collega bij de werkgever van de man had geklaagd over ‘buitensporig gedrag’ van zijn leidinggevende op een feestje. Daarop is de man op het matje geroepen en hij heeft toen erkend dat hij drugs had gebruikt tijdens verschillende bedrijfsevenementen waar ook klanten, leveranciers en collega’s aanwezig waren. Ook had hij drugs aan anderen aangeboden. Natec heeft de man toen geschorst en na een vervolggesprek op staande voet ontslagen.

De man heeft volgens het bedrijf op ten minste 4 bedrijfsevenementen die plaatsvonden tussen november en februari harddrugs gebruikt. Dit zou zijn tijdens een beurs, een housewarming, een teampuitje en een uitje van de afdeling. De man zou daarnaast ook de anderen onder druk hebben gezet om ook drugs te gaan gebruiken, waarmee hij volgens collega’s een zeer onveilig gevoel creëerde.

Dit waren echter niet de enige misdragingen van de man. Het bedrijf kwam er bijvoorbeeld ook nog achter dat de man zich op een van de feestjes naakt zou hebben laten masseren door een werknemer van een leverancier. Hiervan zou hij vervolgens het filmpje hebben doorgestuurd naar een vrouwelijke collega die al een poosje arbeidsongeschikt thuis zat op dat moment. Daarnaast zou hij in die nacht ook nog een medewerkster van de leverancier met seksueel getinte opmerkingen hebben opgebeld. Deze acte bestempelde hij later zelf als een Ali B-tje.

De manager legde zich echter niet bij dit ontslag neer en eiste dus zijn baan terug bij de voorzieningenrechter in Den Bosch. Hij beweerde tijdens de zitting dat de directeur van Natec dondersgoed wist hoe de man altijd te werk ging tijdens bedrijfsevenementen en dat hij dat altijd toe had gestaan. Daarnaast ontkende hij collega’s te hebben aangespoord drugs te gaan gebruiken en gaf hij aan niet de enige te zijn die drugs gebruikte onder de werknemers.

De naakte massage gaf hij wel toe, maar daarvan zei hij dat niemand er aanstoot aan had genomen en iedereen het zelfs grappig had gevonden. De manager voerde verder nog aan dat Natec ondeugdelijk onderzoek had gedaan naar hem en hem onder druk had gezet om over de bedrijfsevenementen te verklaren. Natec ontkende voor de rechtbank iets te hebben geweten van het drugsgebruik van de man en gaf aan dat het zeker niet gebruikelijk is dat er drank en drugs in het spel is tijdens feestjes om leveranciers en klanten binnen te halen.

De Bossche voorzieningenrechter bleek uit de uitspraak niet onder de indruk te zijn van het verweer van de manager. De man zou zich volgens de rechter alleen al met het drugsgebruik schuldig hebben gemaakt aan ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag en ook de naakte massage en seksuele opmerkingen zouden absoluut niet kunnen. Het is dan ook voldoende aannemelijk gebleken dat er een dringende reden voor ontslag op staande voet was en dit blijft dan ook gewoon in stand.

Over Ons

Kenniscentrum Arbeidsrecht richt zich op het arbeidsrecht in de breedste zin van het woord. Van rechtsverhoudingen tot ontslagbegeleiding en van arbeidsomstandigheden tot het pensioenrecht.

Related Blogs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *