Ondernemingsrecht

Home $ Ondernemingsrecht

Ondernemingsrecht

Het ondernemingsrecht valt onder het privaatrecht, het recht dat zich bezighoudt met rechtspersonen. In dit geval een onderneming met winstoogmerk. Een rechtspersoon staat voor de wet gelijk aan een natuurlijk persoon en is drager van rechten en plichten. Omdat een rechtspersoon niet iemand is, worden de handelingen gedaan door een vertegenwoordiger. Dit noemen we rechtspersoonlijkheid.

Het ondernemingsrecht wordt verder onderverdeeld in rechtspersonenrecht en vennootschapsrecht. Het vennootschapsrecht is een stuk beperkter dan het rechtspersonenrecht en is in de regel van toepassing op besloten vennootschappen en naamloze vennootschappen.

De keuze voor een bepaalde rechtsvorm van een onderneming heeft veel juridische consequenties. Is bijvoorbeeld een vennootschap onder firma (v.o.f.) of een besloten vennootschap (BV) de beste keuze?

Bij overdracht van een onderneming speelt het ondernemingsrecht een belangrijke rol. Zo worden de werknemers beschermd bij de verkoop van de activiteiten en/of bedrijfsonderdelen wanneer deze zijn ondergebracht in een v.o.f. of eenmanszaak. Dit wordt Overdracht van Onderneming (O.V.O.) genoemd. Bij verkoop van de aandelen in een BV, blijven de werknemers in de regel ‘gewoon’ in loondienst van de BV. 

Praktijkgebieden

Adres

Het Hoge Holt 9
7909 BE Hoogeveen

Telefoon

038 202 4037

E-mail

info@kenniscentrumarbeidsrecht.nl

Komende events:

No Event Found