Faq

Home $ Faq

FAQ

Veelgestelde vragen

We snappen dat het arbeidsrecht de nodige vragen bij u oproept. Bekijk hier de meestgestelde vragen omtrent het arbeidsrecht. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag. 

Display: none

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer. In deze overeenkomst worden afspraken vastgelegd over de wijze waarop het ontslag, in onderling overleg, wordt geregeld.

Ik wil het contract met mijn werknemer tussentijds beëindigen, kan dit?

Dat is mogelijk wanneer in de arbeidsovereenkomst een zgn. tussentijds opzegbeding is opgenomen.

Ben ik als werkgever verplicht een transitievergoeding te betalen als ik mijn werknemer heb ontslagen?

U moet een werknemer een transitievergoeding betalen wanneer u een werknemer ontslaat of het contract niet verlengt. Wanneer u als werknemer zelf ontslag neemt na ernstig verwijtbaar handelen of nalaten aan de zijde van de werkgever, dient er ook een transitievergoeding betaald te worden. Onder ernstig verwijtbaar handelen of nalaten wordt bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsrelatie door discriminatie bedoeld.

Display: none

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Welke verplichtingen heb ik als een werknemer ziek is?

Wanneer een medewerker ziek is, dient u zich als werkgever te houden aan het Stappenplan. Werkgever en werknemer dienen een Plan van Aanpak op te stellen en dienen de afgesproken termijnen in acht te nemen. De Wet Poortwachter en de Wet Verbetering Poortwachter zijn hierin belangrijke wetten.

Kan een werknemer ontslagen worden tijdens ziekte?

In beginsel niet. In de wet staat namelijk een opzegverbod wegens ziekte. Dit dient echter niet anders te worden gelezen als: dat een werkgever een werknemer niet mag ontslaan OMDAT hij/zij ziek is. Onder omstandigheden (bijv. omdat hij/zij niet functioneert), kan een werknemer ondanks arbeidsongeschiktheid wegens ziekte in beginsel wel worden ontslagen.

Moet ik mijn werknemer een pensioenregeling aanbieden?

U bent als werkgever niet verplicht een pensioenregeling aan te bieden, maar in sommige bedrijfstakken geldt wel een verplichte pensioenregeling (denk bijv. aan de horeca en grafische sector). Wanneer het bedrijf van de werkgever daaronder valt, moet de werkgever de werknemer een pensioenregeling aanbieden.

Is het slim om mijn gemaakte arbeidsovereenkomst te laten beoordelen en vaststellen?

Zeker. Dit geldt overigens in zijn algemeenheid vanwege de vaak lastig te doorgronden wet- en regelgeving. Vanaf 1 augustus 2022 is de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden van kracht en wordt dit nog meer van belang geacht.

Kenniscentrum Arbeidsrecht

Laten we samenwerken