123Inkt-trainer terecht ontslagen na seksuele opmerkingen als ‘Je lijkt me wel een pittige in bed’

jun 15, 2022 | Actueel, Arbeidsrecht, Uncategorized

Nadat een verkooptrainer van kantoorartikelenwinkel 123Inkt herhaaldelijk seksueel overschrijdende opmerkingen maakte tegen een vrouwelijke collega, is hij zijn baan kwijtgeraakt. Hierop stapte de man naar de rechter om zijn baan terug te eisen. De kantonrechter blijkt wel een streep te hebben gezet door et ontslag op staande voet van de man, omdat het bedrijf te lang daarmee wachtte, maar de man verliest wel zijn baan.

De man zou zich namelijk herhaaldelijk hebben schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie, zo blijkt uit verklaringen van de vrouw en haar collega’s. Dit op zich is al voldoende reden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werknemer heeft dan ook geen recht op een standaard transitievergoeding en krijgt ook niet de door hem geëiste extra ontslagvergoeding van 35.000 euro, aangezien hij zelf verwijtbaar heeft gehandeld en zijn werkgever niet.

123Inkt ontving in april een klacht van een medewerkster over aanhoudend seksueel grensoverschrijdend gedrag van de bewuste collega. Dit zou begonnen zijn met relatief onschuldige opmerkingen over het uiterlijk van de vrouw, maar deze werden later directer met opmerkingen als ‘Nee, ik wil geen thee, maar wel eens een wijntje drinken bij jou thuis.’ Daarnaast zou hij op Instagram-posts van de vrouw hebben gereageerd met opmerkingen dat ‘hij haar wel zou doen’.

Op de werkvloer waren er daarnaast ook incidente waar collega’s bij aanwezig waren, waarin de man zou zijn gegaan. Zo vroeg de man een dropje aan de vrouw en of zij dat dan in zijn mond wilde doen. Toen dat geweigerd werd, zou hij haar een por in haar zij hebben gegeven. Een ander incident vond plaats toen het met andere collega’s ging over seks en de man aan de vrouw vroeg hoe ze in bed was. Ze gaf daarop geen antwoord en daarop zei hij: “Je lijkt mij wel een pittige. Zo eentje die je optilt en op bed kan neergooien om hard seks mee te hebben.”

De man is vervolgens aangesproken op zijn gedrag door een leidinggevende en hem is verteld dat bepaalde onderwerpen beter niet besproken kunnen worden op de werkvloer. De man zou daarna echter opnieuw seksuele toespelingen hebben gemaakt naar de vrouw. De man werd uiteindelijk na onderzoek en onderhandelingen over een vertrekregeling ontslagen op staande voet.

Hier ging de man dus tegenin via de rechter, waarbij hij de meeste opmerkingen die hij zou hebben gemaakt ontkende of zei dat deze niet seksueel bedoeld waren. Daarnaast heerste er volgens hem een zeer informele bedrijfscultuur bij 123Inkt, waarbij er dan ook regelmatig gesproken werd over seks. Het ontslag blijft dus gewoon staan en de kantonrechter vindt dan ook dat de man zeker in de actuele maatschappelijke discussie over seksueel overschrijdend gedrag beter had moeten weten.

Over Ons

Kenniscentrum Arbeidsrecht richt zich op het arbeidsrecht in de breedste zin van het woord. Van rechtsverhoudingen tot ontslagbegeleiding en van arbeidsomstandigheden tot het pensioenrecht.

Related Blogs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *