Luchtvrachtbedrijf moet ontslagen directeur 110.000 euro betalen wegens ernstige fouten

jun 20, 2022 | Actueel, Arbeidsrecht, Uncategorized

Uit een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland blijkt dat een Nederlandse vestiging van een Amerikaans luchtvaartbedrijf ruim 110.000 euro moet betalen aan een directeur vanwege het maken van ernstige fouten bij zijn ontslag. Hij zou zijn ontslagen omdat hij bekendstond als liefhebbers van wapens, zou disfunctioneren en zich over het lichaam van een vrouwelijke collega zou hebben uitgelaten. De uitspraak van de rechtbank geeft echter aan dat de werkgever zelf voor de onherstelbaar beschadigde werkrelatie verantwoordelijk is.

In 2020 begon de man als directeur van de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse luchtvaartbedrijf, waarbij een per maand ruim 14.000 euro verdiende en aan een aandelen- en bonusregeling deelnam. In de loop van 2021 vonden er echter een aantal incidenten plaats, waarop de topman van het moederbedrijf in augustus een mail stuurde naar de directeur om hem te laten weten dat hij minder bezig moest zijn met onbelangrijke dingen, zodat hij zich meer kon focussen op de groei van het bedrijf.

De directeur meldde zich vervolgens in oktober ziek vanwege burn-outklachten en een dag daarop liet het bedrijf hem weten dat ze van hem af wilden. De directeur werd later die maand dan ook tijdens een aandeelhoudersvergadering ontslagen als statutair bestuurder omdat hij volgens het bedrijf geen teamspeler zou zijn. Ook zou hij een ouderwetse visie hebben op de zakelijke activiteiten van het bedrijf, zou hij zijn managementteam niet op de goede manier aansturen en zou hij de verwachtingen die de topman had gemaild in augustus niet hebben ingelost.

Het bedrijf stapte vervolgens naar de rechter om ook zijn arbeidscontract te ontbinden, waarbij de werkgever diverse voorbeelden gaf van ongewenst gedrag. De directeur zou bijvoorbeeld naar het lichaam van een vrouwelijke collega hebben geïnformeerd tijdens een borrel en opmerkingen van collega’s over deze ongepaste opmerkingen hebben weggelachen. Ook het aanprijzen van allerlei berichten op Linkedin met een militair karakter zouden ongepast zijn, evenals het willen van originele Zwarte Pieten op het Sinterklaasfeest in plaats van roetveegpieten.

De directeur eiste voor de rechter uiteindelijk zijn baan terug en als dit niet zou gebeuren eiste hij ontslag- en schadevergoedingen in totaal ruim 330.000 euro. Hij gaf daarbij aan dat er absoluut geen sprake was van disfunctioneren en dat hij sowieso niet ontslagen had mogen worden vanwege zijn ziekmelding. Dit laatste is niet juist volgens een uitspraak van de rechtbank in maart, aangezien de ontslagaanvraag los staat van zijn ziekte. De rechter vond ook dat de man niet meer terug kan keren bij het luchtvrachtbedrijf, vanwege de onherstelbaar beschadigde werkrelatie.

De rechtbank gaf echter ook aan dat de werkgever schuldig zou zijn aan de enorm verstoorde arbeidsrelatie, vanwege ernstige fouten in de aanloop naar het ontslag. Het bedrijf zou niet tijdig in gesprek zijn gegaan met de man en hem niet genoeg mogelijkheid hebben gegeven te verbeteren. Daarnaast heeft het bedrijf flinke inbreuk gemaakt op de privacy van de directeur door het stiekem opnemen van gesprekken en zijn IT-omgeving inclusief e-mails te doorzoeken. De wijze waarop het bedrijf beslag heeft gelegd op de bedrijfslaptop was ook disproportioneel, aangezien ze een deurwaarder stuurden naar de woning van de man en de politie zelfs zijn sloten lieten openbreken.
De werkgever moet vanwege het ernstig verwijtbaar handelen naar de directeur toe dan ook een vergoeding van 100.000 euro aan de man betalen, boven op de reguliere transitievergoeding van 10.000 euro en de juridische kosten van bijna 4000 euro. Tegen deze uitspraak is het logistieke bedrijf inmiddels in hoger beroep gegaan, aldus advocaat Tsiris. De uitspraak stemt de advocaat van de directeur, Van der Kamp, over het algemeen tevreden: “De manier waarop de rechter het handelen van de werkgever heeft beoordeeld, geeft mijn cliënt enige genoegdoening. Wij zien het hoger beroep met vertrouwen tegemoet.”

Over Ons

Kenniscentrum Arbeidsrecht richt zich op het arbeidsrecht in de breedste zin van het woord. Van rechtsverhoudingen tot ontslagbegeleiding en van arbeidsomstandigheden tot het pensioenrecht.

Related Blogs

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *